010 Op Weg Naar TokyoVan de arena naar de woonkamerMarhinde VerkerkHERO

Marhinde Verkerk: van de arena naar de woonkamer

Een nieuwe datum, dezelfde vastberadenheid.
Zeven vragen over haar nieuwe weg naar Tokyo.

Judoën op anderhalve meter afstand is niet te doen. “Gelukkig heb ik m’n broer kunnen strikken om te trainen”, zegt Marhinde Verkerk. In de loods van haar judopaksponsor Matsuru ligt nu tijdelijk een judomat van 3 bij 4 meter. Daar kan ze haar techniek op peil houden. Hoe ze de focus op kwalificatie voor Tokyo houdt, komt aan bod in zeven vragen.

1) De Olympische Spelen zijn uitgesteld naar 2021, wat was jouw eerste reactie? 
Toen het nieuws kwam, had ik het al wel verwacht. Dit was de beste keuze. Iedereen was zich zo in bochten aan het wringen om in vorm te blijven, met heel veel risico’s van dien. In deze bizarre periode gaat de gezondheid voor alles. De omstandigheden zijn nu voor iedereen gelijk. Dat is wel zo eerlijk.

Het voelde wel dubbel: je bent ernaartoe aan het leven en ik zat nog volop in de belangrijke periode naar de kwalificatietoernooien… Maar toen alles werd verschoven, gaf dat vooral rust.
 
2) Heb je je al gekwalificeerd voor de Olympische Spelen?
Nee. In mijn gewichtsklasse (tot 78 kilo, redactie) is er maar één plek beschikbaar voor Nederland. Die is nog niet vergeven.
 
3) Heb je nu dus een jaar langer om je te kwalificeren? Hoe ziet dat jaar er voor jou uit? 
Het is nog niet bekend hoe de kwalificatie er nu uit gaat zien. Eerst afwachten wat de Internationale Judo Federatie beslist: of ze de kwalificatie een jaar laten doorlopen. Daarna is het de vraag wat de Nederlandse Judobond doet. Er waren nog twee toernooien die bepalend zouden zijn voor de selectie. Het kan zijn dat ze daaraan vasthouden, of dat ze er nog meer toernooien bij betrekken. Daar moet ik op wachten. De EK is verplaatst naar november, dat is al wel bekend.
In de loods van mijn sponsor Matsuru, in Berkel en Rodenrijs, was een lege ruimte. Daar hebben ze een matje neergelegd van drie bij vier. Daar komt verder niemand. Gelukkig heb ik m’n broer kunnen strikken om daar met me te trainen.
 
4) Ben je het eens met die beroemde Olympische gedachte dat meedoen belangrijker is dan winnen? 
Ik kan me voorstellen dat voor deelnemers uit landen die op basis van een wildcard naar Tokyo mogen, meedoen het belangrijkste is. Voor mij niet. Ik wil winnen.
 
5) Doorzettings- en aanpassingsvermogen zijn nu heel belangrijke mentale punten geworden. Hoe ga jij daar mee om?
Dit is een moment om goed je gevoel te volgen: wat voelt goed en wat niet? Ik kan nu meer werk doen als interieurarchitect. Zo ben ik bezig voor een sportschool die verbouwd wordt: Fitnesscentrum Noord van mijn eigen krachttrainer Hans Kroon. Ik ontwerp onder meer de nieuwe bar. Heel leuk om te doen! 

Ik moet vooral de rust bewaren, in mijn hoofd. Verder vertrouw ik volledig op mijn lijf, het fysieke vermogen en de doortraindheid die ik al jaren heb. Dat geeft me de rust: dat ik weet dat ik er straks weer sta als het moet.
 
6) Heb je een tip voor andere sporters of fans hoe zij om kunnen gaan met deze situatie?
Bezig blijven. Ga leuke dingen doen, die je altijd al had willen doen. Daar heb je nu tijd voor. Zelf ben ik begonnen met jongleren. Dat wilde ik altijd al kunnen. Het schijnt trouwens een goede training voor je hersenen te zijn.

Zorg voor structuur. Ga vaste dingen doen op vaste tijden. Een rondje lopen bijvoorbeeld. Ik heb ook even moeten zoeken wat ik wanneer kan doen verspreid over de week: hardlopen, fietsen, judoën, krachttraining… Op vaste momenten, met structuur. Anders krijg je een zomervakantiegevoel, te vrij. Tegelijkertijd moet er ook ontspanning zijn. Dat voelt raar.
 
7) Wat betekent Rotterdam (Topsport) voor jou?
Rotterdam Topsport is een heel veilige thuisbasis. Ik kan er altijd terecht als ik ergens hulp bij nodig heb. Daar komen ze vaak ook uit zichzelf mee. Dat voelt als belangrijke steun bij alles wat ik voor mijn sport nodig heb.

Waardevol is ook dat de Rotterdamse Olympische sporters in contact met elkaar zijn gebracht en blijven. We zitten met ruim veertig sporters in een groepsapp en houden elkaar op de hoogte of geven tips.