Talentcentra Verenigingen

Atletiek trainingscentrum Rotterdam

Atletiek trainingscentrum Rotterdam

De Atletiekunie, Rotterdam Topsport en de beide Rotterdamse atletiekverenigingen Rotterdam Atletiek en PAC hebben gezamenlijk de visie dat er meer mogelijk is ter ondersteuning van talentvolle atleten van deze verenigingen en van atletiekverenigingen in de omgeving. Dit heeft tot het opstellen van een meerjarenbeleidsplan en de oprichting van het Atletiek Trainingscentrum Rotterdam (ATR) geleid in 2012. Vanaf 2012 heeft het ATR steeds kwaliteitsvolle programma’s toe kunnen voegen, zodat het huidige aanbod nu 4 atletiek disciplines kent. Waarvan er 3 in een Full-Time programma zijn te volgen
Het ATR dient de extra stimulans te zijn voor sporters die uitstijgen boven het verenigingsniveau en de stap willen maken richting meer successen, betere prestaties en een toekomstige topsportcarrière.

Bij het ATR trainen atleten uit de regio Rotterdam, Zeeland, West-Brabant en Den Haag. Deze atleten wordt naast de twee specialisatietrainingen, of training in het Full-time programma, ook andere steun aangeboden. Zo kent het ATR:

-Een blessurespreekuur;
-Begeleiding van een fysiotherapeut en sportarts;
-Workshops over voeding;
-Mentale begeleiding;
-Trainingsweekenden;
-Trainingskamp.

Daarnaast organiseert Rotterdam Topsport jaarlijks workshops voor trainers en atleten met actuele onderwerpen. (bijv. nut en noodzaak van social media, krachttraining, etc..) 

Lees meer »

RTC Rotterdam Volleybal

RTC Rotterdam Volleybal

Het RTC is een opleiding voor jonge, veelbelovende volleyballers/-sters. Jonge talenten van 11 tot en met 16 jaar krijgen de kans om samen, onder deskundige leiding, te trainen en beter te worden. Dat doen we in een omgeving waar we sport en onderwijs combineren, zodat je tijdens je opleiding veel kunt volleyballen en op een hoger niveau terecht kunt komen.

Dit doen we door een samenwerking met het Thorbecke College (LOOT-school). Hierdoor willen we bereiken dat je ook na je volleybalcarrière verder kunt met het maatschappelijke diploma dat je binnen het RTC hebt behaald.
 
Doelstellingen:
  • Talentvolle volleyballers/-sters kansen bieden hun talenten te ontdekken, te ontwikkelen en te gebruiken
  • Toptalenten opleiden tot professioneel volleyballer/-ster
  • Internationals de mogelijkheid bieden een positie aan de wereldtop te bereiken en te behouden.
Lees meer »

Basketball Academy Rotterdam

Basketball Academy Rotterdam

De NBB Basketbal Academy Rotterdam is een initiatief van gemeentelijke organisatie Rotterdam Topsport en de Nederlandse Basketball Bond. Rotterdam Topsport heeft als gemeentelijke instantie financiële middelen beschikbaar gesteld om een regionaal talentencentrum op te starten.

De Basketball Academy Rotterdam biedt sinds februari van dit jaar extra trainingen voor alle basketbaltalenten uit de regio Rotterdam Rijnmond. Het zijn extra trainingen naast de reguliere clubtrainingen, hier wordt er gewerkt aan individuele ontwikkeling op alle belangrijke vlakken. Deze extra trainingen vinden plaats naast je opleiding en naast de trainingen van je eigen vereniging, zo kun je blijven leren en je talent op een zo goed mogelijke manier blijven ontwikkelen. 
 
De NBB Basketball Academy Rotterdam wil komen tot volwaardige trainingsgroepen met jongens en meisjes in de diverse leeftijdgroepen. De combinatie met het voortgezet onderwijs wordt gerealiseerd in samenwerking met het Thorbecke College. 

De Basketbal Academy Rotterdam is ook actief op Facebook. Like hun pagina via Facebook.com/RTC-Rotterdam voor leuke berichten, foto's en video's!
Lees meer »

Rotterdam Unicorns

Rotterdam Unicorns

De Honkbalschool Rotterdam Unicorns is in 2000 ontstaan uit een initiatief van het driemanschap Robert Eenhoorn, zakenman John Gordijn van de ECB Group en Hans Zoethoutmaar van Rotterdam Topsport. Robert wilde wat terug geven aan "zijn" sport en de twee andere partijen hebben de financiële aanzet gegeven. 

Dat het niet onopgemerkt gebleven is, blijkt uit het feit dat er in ons landje inmiddels nog vijf honkbalscholen zijn opgericht, ook in een aantal andere Europese landen vindt er navolging plaats. Dit houdt niet in dat de werkwijze geen aanpassingen heeft ondergaan. Vanuit regelmatig overleg, georganiseerd vanuit de KNBSB, werden er ideeën uitgewisseld.

Belangrijke stappen zijn er gezet vanaf het moment dat de KNBSB Talentontwikkeling het voortouw genomen heeft en de Honkbalscholen opgenomen heeft als een onderdeel van haar eigen Nationale Talenten Programma. Vanaf dat moment werd de inbreng van MLB veel groter. Niet alleen kregen de, inmiddels Baseball Academies genoemde, Honkbalscholen materiële ondersteuning maar ook, onder strikte voorwaarden, jaarlijks een financiële injectie. In hoog tempo werden er wijzigingen doorgevoerd, geënt op de werkwijze welke in grote Baseball Landen, gehanteerd wordt. Eén ervan was dat de Baseball Academies hun wedstrijden gingen spelen in eigen, afgeschermde, de Elite Academy Competities voor aspiranten en junioren. Ook wordt de invloed van de Academies selecties van de Topsportklasse Rookie League steeds groter. Het verst gaat Rotterdam hiermee, waar vanuit het samenwerkingsverband met Neptunus, de selectie van hun Rookie Team, mede wordt bepaald door de directe instroom vanuit Rotterdam Unicorns.

Ook niet onbelangrijk hierbij is dat MLB kennis heeft kunnen nemen met welke kwaliteit er binnen de Academies wordt opgeleid. Dit heeft geresulteerd in dat hun Professionele Organisaties nu al met grote regelmaat spelers selecteren voor hun eigen programma’s; niet uit een organisatie maar uit alle zes de Academies! Vanuit Rotterdam Unicorns zijn er tot nu toe vijf spelers geweest die hun kans gekregen hebben in Amerika, waaronder Dwayne Kemp. 

Lees meer »

Hippisch Talenten Trainings Centrum

Hippisch Talenten Trainings Centrum

De Rotterdamsche Manège is het Talenten Trainings Centrum voor Zuid-Holland. Begin dit jaar werd in de Rotterdamsche Manège de overeenkomst getekend tussen de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie en de Jockey Club. Daarmee werd de Rotterdamsche Manège één van de door de KNHS erkende Talenten Trainingscentra (TTC's).
Dit Talenten Training Centrum richt zich allereerst richten op de begeleiding van Zuid-Hollandse dressuurtalenten in de leeftijdsklasse van 12 tot en met 21 jaar vanaf M niveau.

Vanuit de unieke locatie, waar afgelopen jaar de FEI Europese Kampioenschappen Dressuur plaatsvonden, zijn uit ruim 200 combinaties die tijdens de selectiedagen in het voorjaar deelnamen 15 jeugdige amazones en ruiters geselecteerd, die inmiddels intensief begeleid en getraind worden. Barbara Koot, Grand Prix amazone en als trainer aan het KNHS trainersplatform verbonden, heeft het plan grotendeels opgesteld en begeleidt de dressuurtalenten. Daarnaast is er ook een aantal andere professionals die praktijk- en theorielessen verzorgen. Er wordt naast de trainingen met paard tijdens theorielessen ook aandacht besteed aan zaken zoals mental coaching, mediatraining, voeding en supplementen, planning van de sportcarrière, psychologie en leersysteem van het paard, blessurepreventie, etc.

Ga voor meer informatie over het Talenten Trainings Centrum, de criteria en het jaarwerkplan naar de site van de KNHS. (http://www.knhs.nl/overview1.asp?pCatID=231&CatID=18797&ppCatID=&style=1&zoomstyle=11&men=)

Lees meer »

Handbalschool Rijnmond

Handbalschool Rijnmond

De Stichting HARO Rotterdam kent 3 pijlers: breedtesport, talentontwikkeling en topsport. De HandbalSchool Rijnmond is de tak talentontwikkeling van de Stichting HARO. HARO Rotterdam heeft zich ten doel gesteld om de talenten, in samenwerking met de verenigingen, binnen de regio Rotterdam op te leiden en te behouden door hen de mogelijkheid van toptrainingen en -handbal aan te bieden. In het streven naar een zo hoog mogelijk spel- en competitieniveau willen we de binding met spelers met hun verenigingen laten behouden. De spelers blijven daarom lid van hun eigen club.

Wij geven de kinderen in de leeftijd van 10-13 jaar een algemene handbal opleiding met het accent op coördinatie en ontwikkelen van technische vaardigheden op alle posities. Bij jongeren in de leeftijd 14-16 jaar leggen we de aandacht op individueel en groepstactische ontwikkelingen en gaan ook meer de positiespecifieke technieken
verfijnen. Dankzij een samenwerking met het Thorbecke College (LOOT-school) zullen de talenten passende maatschappelijke en medische begeleiding krijgen. Met behulp van Rotterdam Topsport kunnen wij bovendien begeleidende workshops zoals voeding, sportpsychologie en doping verzorgen. De toegepaste leermethoden zullen terugvloeien naar de verenigingen.

Doelstellingen:

  • Wij willen bereiken dat de handbaltalenten in de regio Rijnmond de mogelijkheid krijgen om door te stromen naar de landelijke groepen;
  • We willen extra mogelijkheden bieden aan de talenten van onze verenigingen om meer te trainen en te spelen;
  • Wij willen de talenten de mogelijkheden bieden meer uit zichzelf te halen. Dit betekent dat we ze faciliteren en meer technische en tactische scholing aanbieden om zodoende op een hoger niveau te kunnen komen;
  • We willen het niveau van de jeugdopleiding van onze verenigingen verhogen door het geven van clinics en bijscholingen;
  • Trainingen bij de HSR zijn vooral gericht op de individuele  ontwikkeling in zowel technisch als tactisch opzicht met als leidraad de NHV Handbalvisie.
Lees meer »

Rowing Talent Center Zuid-Holland

Rowing Talent Center Zuid-Holland

Het Rowing Talent Centrum Zuid-Holland beoogt talentvolle roeiers van D.S.R.V. "Laga", D.S.R. "Proteus-Eretes", A.R.S.R. "Skadi" en KR+ZV "De Maas" tot toproeiers te ontwikkelen die naar de Nationale Equipe doorstromen.

Deze organisatie wordt ondersteund door de KNRB, Rotterdam Topsport en TU Delft. Het Rowing Talent Center wil ervoor zorgen dat de jonge roeitalenten uitstekende begeleiding en faciliteiten krijgen om hun talent beter te ontwikkelen. Eén van die faciliteiten zal bijvoorbeeld de Willem Alexander Roeibaan in Zevenhuizen/Rotterdam zijn. De roeiers, coaches, partners en werknemers zullen hard werken om het talent van de roeiers in Zuid-Holland goed naar boven te brengen en verder te ontwikkelen. Dit zal gedaan worden door extra trainingen, terwijl de jonge talenten lid blijven van hun eigen vereniging. het doel van het Rowint Talent Centre is om de talenten te begeleiden naar een Olympische medaille.

Coaches
Door de handen ineen te slaan kunnen betere faciliteiten aangesproken worden waar de betrokken verenigingen allen baat bij hebben. De Stichting heeft inmiddels twee profcoaches aangesteld, te weten John Parker en Ans Rom Colthoff.
Parker werd in 1992 vierde op de Olympische Spelen. Hij was directeur en hoofdcoach van een zeer succesvol, Amerikaans Talent Center in Oklahoma. De Amerikaan John Parker is per november 2011 gecontracteerd voor een half jaar met de intentie daarna verder te gaan.
 Ans Rom Colthoff werd vijfde op de Olympische Spelen in 1976. Als coach bij de U.S.R. Triton begeleide zij een 2e jaars dames dubbelvier die in 1980 open Belgisch kampioen werd. In 1981 een dames dubbelvier die Nederlands kampioen werd. In 1982 won haar ploeg, een zware dames dubbeltwee, de Match des Seniores (de voorloper van het wereldkampioenschap seniores B (onder de 23 jaar)). In 1983 werd haar ploeg, een dames dubbelvier, 6e op het wereldkampioenschap te Duisburg. Tussen 1985 en heden coachte zij vele zware herenploegen bij de USR Triton, waaronder diverse "oude" vieren die, zonder uitzondering, de finale haalden. Een hoogtepunt was het winnen van de "Head of the River" met een zware herenacht in 2008. Sinds september 2011 is zij Talent Coach van het RTC.

Lees meer »

Rotterdam Boxing

Rotterdam Boxing

Rotterdam heeft in de laatste honderd jaar veel  sterke boksers gekend;  Bep van Klaveren is daar het bekendste voorbeeld van, maar ook Herman van 't Hof en Luc van Dam behoorden tot een groep toppers die Rotterdam als boksstad op de kaart hebben gezet. De sport boksen leefde in Rotterdam en velen toonden er belangstelling voor.

Die belangstelling is er nog altijd. Een bewijs daarvan is het gemak waarmee nu al heel lange tijd het Topsportcentrum Rotterdam vol loopt bij het  jaarlijkse en grootste boksevenement van Nederland : de Bep van Klaveren Memorial.

Boksen komt meer en meer in de belangstelling te staan. In Nederland blijken steeds meer gemeenten waarde te hechten aan participatie van vele scholieren aan een breed pakket sporten; men biedt daarbij dan vaak ook bokslessen aan, wat enorm aanspreekt bij de jongeren. Boksen niet als doel ,maar als pedagogisch en didactisch instrument voor gedragsverandering.

De beslissing van het Internationaal Olympisch Comité om damesboksen ook als Olympische Sport te accepteren heeft ook direct een duidelijk toegenomen belangstelling voor boksen bij dames ten gevolge. Daarnaast kan door middel van boksen gewerkt worden aan het ontwikkelen van "rol-modellen" voor jonge (allochtone) inwoners. Een bekende boxer die Rotterdam Boxing heeft opgeleid is Marichelle de Jong.

Juist ook nu boksen een toenemende en positieve belangstelling krijgt in de maatschappij wordt de behoefte gevoeld om Rotterdam weer duidelijk als sterke boksstad te positioneren. Zo'n sterke boksstad is een stad waarin veel gebokst wordt, een stad waarin bokstalent ontdekt en ontwikkeld wordt en een stad waarin boksers op topsportniveau worden gebracht. In diverse gesprekken die over dit onderwerp gevoerd zijn is gebleken dat de wens om Rotterdam als grote boksstad  op de kaart te krijgen breed gedragen wordt. 

Vanuit de lokale overheid, Rotterdam Topsport en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven zijn positieve signalen afgegeven die hebben geleid tot het schrijven van onderstaand plan voor de realisatie van ROTTERDAM BOXING.

Lees meer »
Deze website maakt gebruik van cookies

Wij zijn wettelijk verplicht toestemming te vragen voor het gebruik van cookies. De website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en te optimaliseren. De cookies bewaren geen persoonsgegevens en zijn dus niet aan een individu te koppelen.

Nee, ik geef geen toestemming