Successen

EURO 2000

EURO 2000

Euro2000 was het eerste Europese kampioenschap voetbal dat door twee landen georganiseerd werd. In Rotterdam, samen met Amsterdam, Arnhem, Eindhoven, Brugge, Brussel, Luik en Charleroi speelsteden, werden in totaal vijf wedstrijden (waaronder de finale) gespeeld. De 31 wedstrijden zijn totaal door 1.122.833 toeschouwers bezocht. Na een zinderende finale in de Rotterdamse "Kuip" schoot David Trézéguet Frankrijk, met een 'golden goal', voorbij Italië.

 

Lees meer »

Davis Cup 1/2 finale Ned - Fra

Davis Cup 1/2 finale Ned - Fra

De Davis Cup is een internationaal landentoernooi voor heren enkel- en dubbelspelen tennis. Meer dan 130 landen doen elk jaar mee aan het toernooi dat al sinds 1900 wordt gehouden. Het toernooi werd eerst gehouden onder de naam "International Lawn Tennis Challenge", maar na de dood van de grondlegger Dwight Davis in 1945 werd het naar hem vernoemd. Er wordt gespeeld om 'the best of five' en meestal over drie dagen; twee enkelspelen op de eerste dag, het dubbelspel op de tweede dag en nog twee enkelspelen op de slotdag. De Verenigde Staten zijn het meest succesvol tot nu toe; ze wonnen 32 keer en eindigden 29 keer als tweede. Australië volgt met 28 zeges en 18 verloren finales.

De Davis Cup roept vaak speciale emoties op. Het is naast de Hopman Cup en de World Team Cup in Düsseldorf de enige landenontmoeting tussen tennisnaties. De Davis Cup geniet veel prestige bij toptennissers. De meeste toppers komen dan ook graag uit voor hun land in deze competitie.

Lees meer »

UEFA CUP Finale

UEFA CUP Finale

Enkele dagen nadat de Rotterdamse volksheld Pim Fortuyn was vermoord speelde Feyenoord de finale in de eigen Kuip tegen Borussia Dortmund. Veel fans rouwden nog om de dood van Fortuyn, maar wilden ook absoluut deze wedstrijd en de kans op een internationale prijs niet missen. De zeer emotionele wedstrijd stond bol van de spanning. Zowel Feyenoord als de Duitsers speelde met een rouwband.

De score werd geopend door wederom Pierre van Hooijdonk die een strafschop benutte zoals hij het hele seizoen lang al de aanjager van het succes was geweest. De penalty werd overigens veroorzaakt door Jürgen Kohler, die na een overtreding op Jon-Dahl Tomasson met rood het veld uit moest. Acht minuten later bracht Pi-air de ruststand zelfs op 2-0, op een manier zoals hij zo vaak deed, door op uitmuntende wijze een vrije trap binnen te schieten. Doelman Jens Lehmann was kansloos.

In de Rotterdamse binnenstad werden de eerste feestjes gevierd en men maakte zich op voor het grote feest. Maar Feyenoord was er nog niet en de tweede helft zou behoorlijk wat spanning met zich meebrengen. Twee minuten na rust kreeg Borussia Dortmund een strafschop welke werd benut door Marcio Amoroso. Drie minuten na die treffer werd Jon Dahl Tomasson gelanceerd en hij bracht de stand op 3-1. De hoop in de Rotterdamse harten die even gestild was werd groter en groter. Zeven minuten na de goal van Tomasson bracht Jan Koller de achterstand echter terug tot 3-2 na op een schitterende wijze Edwin Zoetebier te hebben gepasseerd. Wat volgde was een ongelofelijk spannend half uur met kansen voor beide doelen. Gescoord werd er echter niet meer en Feyenoord had voor de tweede keer (eerste keer in 1974) in de historie de UEFA Cup in haar bezit, welke door aanvoerder Paul Bosvelt in ontvangst werd genomen.

Lees meer »

WK Korfbal

WK Korfbal

Het zevende wereldkampioenschap korfbal werd in 2003 in Nederland gehouden in het kader van het 100 jarig bestaan van de korfbalsport. De voorrondes vonden plaats in Zeeland (Middelburg, Goes en Vlissingen).  Voor het eerst deden er 16 landen mee aan de titelstrijd: Nederland, België, Tsjechië, Chinese Taipei, Groot-Brittannië, Portugal, Australië, Duitsland, Catalonië, Hongarije, Zuid-Afrika, Polen, Slovenië, India, Armenië en Japan.

De fair play award ging in 2003 naar Duitsland. De beste speler (Wim Scholtmeijer) en beste speelster (Heleen van der Wilt) kwamen beide uit Nederland.

Lees meer »

WK Honkbal

WK Honkbal

Algemene beschrijving evenement

Nederland was van 2 september tot en met 17 september 2005 gastheer van het WK honkbal 2005 of de 36ste wereldbeker honkbal (XXXVI World Cup Baseball). Rotterdam was naast Amsterdam, Almere, Eindhoven en Haarlem een van de speelsteden.

Zowel een halve finale als de finale tussen Cuba en Zuid-Korea, gewonnen door de Cubanen, werd gespeeld in het Neptunus Familiestadion.

Facts and Figures
Aantal bezoekers : 140.000 (in heel Nederland)

Uitslag:
Cuba won in de finale van Zuid Korea en behaalde haar 25e wereldtitel.

Nederlands succes:
Nederland eindigde op een 4e plek

Na een goed begin in een uitverkocht Familiestadion in Rotterdam (13-3 tegen China) speelde Oranje als in een roes. De ploeg liet het beste honkbal van het WK zien en versloeg in de groepsfase ook de ‘grote’ tegenstanders Canada (7-3) en Panama (9-5). In de kwartfinale veegde Nederland op een ongekende manier de vloer aan met Puerto Rico: 10-0. Maar nadat eerder Cuba in de groepsfase met 3-1 van Eenhoorn’s mannen had gewonnen, was het Zuid-Korea dat met 6-0 een definitief einde maakte aan de Nederlandse droom om eremetaal te veroveren op het eigen WK.

Media aandacht:
Live uitzending prime time op vrijdagavond NOS

Quotes:

Het is zoals coach Robert Eenhoorn het op de persconferentie vlak na de verloren halve finale tegen Zuid-Korea zei: “Als je in de halve finales komt, is er altijd één ploeg die het zonder medaille moet stellen. Vandaag zijn wij dat en dat is een bittere teleurstelling.”

Lees meer »

Volvo Ocean Race 2006

Volvo Ocean Race 2006

De Volvo Ocean Race (voorheen de Whitbread Round the World Race) is een zeilwedstrijd om de wereld die elke drie jaar wordt gehouden. De race duurt meestal zo'n 8 maanden. De eerste editie ging in 1973 van start. Samen met de Vendée Globe (non-stop solorace om de wereld) en de Global Challenge (met stops om de wereld voor amateurs, solo en duo), behoort de Volvo Ocean Race tot de drie meest vooraanstaande zeilavonturen.

In 2005 deed de Volvo Ocean race voor het eerst in de geschiedenis Nederland aan. Rotterdam was finishplaats van de achtste étape vanuit Portsmouth en tevens het decor van de laatste havenrace.

Lees meer »

EK Tafeltennis Veteranen

EK Tafeltennis Veteranen

Het EK Tafeltennis voor Veteranen is een evenement dat toegankelijk is voor tafeltennissers vanaf de leeftijd van 40 jaar. Meer dan 2100 deelnemers uit 37 landen hebben in Rotterdam meegedaan in de 32 verschillende klassen. De oudste deelneemster was 94 jaar. De wedstrijden in Ahoy werden op 100 wedstrijdtafels gespeeld. De EK Tafeltennis voor veteranen is een evenement dat toegankelijk is voor tafeltennissers vanaf de leeftijd van 40 jaar. Meer dan 2100 deelnemers uit 37 landen hebben in Rotterdam meegedaan in de 32 verschillende klassen. De oudste deelneemster was 94 jaar. De wedstrijden in Ahoy werden op 100 wedstrijdtafels gespeeld. De EK Tafeltennis voor veteranen is een evenement dat toegankelijk is voor tafeltennissers vanaf de leeftijd van 40 jaar. Meer dan 2100 deelnemers uit 37 landen hebben in Rotterdam meegedaan in de 32 verschillende klassen. De oudste deelneemster was 94 jaar. De wedstrijden in Ahoy werden op 100 wedstrijdtafels gespeeld.

Lees meer »

World Champions Trophy Men

World Champions Trophy Men

Van 21 t/m 29 juni 2008 streden de Nederlandse mannen met  Duitsland, Argentinië, Spanje, Zuid-Korea en Australië om de Champions Trophy van 2008. Het hockeystadion van HC Rotterdam was de locatie waar de grootste landen van de werled actief waren.
Nederland eindigde op de 4e plek na verloren te hebben door strafball van Argentinië.  Australie verloeg in de finale Spanje met 3-1.

Lees meer »

EK Volleybal Junioren

EK Volleybal Junioren

Tussen 4 en 9 april 2009 vonden in Ahoy de Europese Kampioenschappen Volleybal voor junioren in het Rotterdamse Ahoy plaats. Het was voor het eerst dat zowel dames als heren tegelijkertijd op dezelfde locatie een dergelijk toernooi speelden. Met ruim 12000 bezoekers was het een zeer succesvol Europees Kampioenschap.

Lees meer »

Grand Depart Tour de France

Grand Depart Tour de France

Van donderdag 1 tot en met zondag 4 juli 2010 stond Rotterdam in het teken van de Grand Départ van de Tour de France. Het was alweer de 97ste editie van werelds belangrijkste wielerwedstrijd, die in het verleden tweemaal door een Nederlander gewonnen werd. In 1968 werd Jan Janssen de eerste Nederlandse tourwinnaar, in 1980 werd hij opgevolgd door Joop Zoetemelk.

Donderdag 1 juli maakte de stad, vooraf gegaan door oud-tourwinnaars Jan Janssen en Joop Zoetemelk, kennis met de renners die deelnemen aan de Tour de France. Via de Erasmusbrug fietsten de renners richting het Willemsplein alwaar Wilfried de Jong en Michel Wuyts ze voorstelde aan het toegestroomde publiek.

Zaterdag 3 juli ging de Tour de France met een proloog van start. Fabian Cancellara, wereldkampioen tijdrijden, wist voor de vierde maal de proloog van de Tour de France te winnen.

Zondag 4 juli vertrokken de renners vanuit Rotterdam richting Brussel. Na een stop op de Erasmusbrug, waar zowel het Franse als Nederlandse volkslied gespeeld werd, vertrok het peloton richting de Groene kruisweg waar de 1e etappe officieel van start ging.

Facts and Figures
Aantal bezoekers : 1.000.000 (verdeeld over zaterdag 3 en zondag 4 juli)

Uitslag:

Winnaar proloog: Fabian Cancellara (Zwitserland)
Winnaat Eerste étappe: Alessandro Petacchi

Nederlands succes:
Beste nederlander: Nikki Terpstra 17e plek

Media aandacht:
1.200 journalisten
360 kranten
75 tv stations
70 radio stations
17.000.000 televisie kijkers, verdeeld over 170 landen

Lees meer »

WK Turnen

WK Turnen

WK Turnen Ahoy Rotterdam

 

Het jaar 2010 was voor de KNGU een wel heel bijzonder jaar. Voor de tweede keer in de geschiedenis van de FIG mocht Nederland het WK Turnen organiseren. Een eer maar ook een geweldige uitdaging want maarliefst 68 landen hadden zich voor het WK ingeschreven. Het WK 2010 was daarmee het grootste internationale turntoernooi ooit in Nederland. Locatie het vernieuwde Ahoy in Rotterdam.

 

De KNGU en iedereen die betrokken was bij het evenement kan met een trots gevoel terug kijken op het toernooi. Zo'n 45.000 bezoekers hebben genoten van de wedstrijden en van de tientallen side events. Het hele WK was live te volgen via internet, 436 journalisten uit 30 landen hebben verslag gedaan en in 110 landen waren er tv-beelden te zien van de finale dagen. Finale dagen die allemaal waren uitverkocht.

 

Fantastic Gymnastics

De sfeer in de hallen van het Ahoy-complex was geweldig tijdens het negen dagen durende toernooi. Kinderen konden zelf sporten en bewegen op het beweegplein, trainers, coaches en bestuursleden konden deelnemen aan clincs en workshops, er waren speciale themabijeenkomsten en studiedagen en natuurlijk waren er ook merchandisingartikelen te koop zodat iedereen met een tastbare herinnering naar huis kon. 'Fantastic Gymnastics' was het motto van het WK en fantastisch was het; de stemming onder de fans op de tribunes, de adembenemende turnoefeningen, de spanning tijdens de wedstrijddagen en natuurlijk die geweldige rekfinale. Absoluut hoogtepunt voor de organisatoren was het bezoek van Prins Willem Alexander, Prinses Máxima en hun drie kinderen. Tijdens de wedstrijd zorgde ze voor extra support en tussendoor lieten de kleine prinsesjes hun turn- en danskunsten zien op het beweegplein.

 

'The best Worlds ever'

Het organisatie comité, de coördinatoren en de honderden vrijwilligers hebben een geweldige klus weten te klaren. Het vervoer van en naar de hotels, de begeleiding in de trainingshallen, de catering, de hospitality, de voorzieningen voor de pers, de side events, de diverse activiteiten op het beweegplein en natuurlijk alles wat zich op en rond de wedstrijdvloer afspeelde, het was allemaal op en top geregeld. De FIG en de internationale turnwereld waren na afloop dan ook vol lof over dit WK. 'The best Worlds ever' was de conclusie tijdens het FIG-congres enkele weken na het WK. De KNGU en de stad Rotterdam hebben een nieuwe standaard neergezet.

Lees meer »

WK Tafeltennis

WK Tafeltennis

De Wereldkampioenschappen Tafeltennis werden op zondag 8 mei 2011 afgetrapt met de in de vijf speelklassen:

  • Heren enkelspel;
  • Dames enkelspel;
  • Heren dubbelspel;
  • Dames dubbelspel;
  • Mixed dubbel.

Een week lang was AHoy Rotterdam het centrum van de wereld op tafeltennisgebied. Naast toptafeltennis was er een uitgebreid sideprogramma. In samenwerking met de Nederlandse Tafeltennisbond, Rotterdam Topsport, Rotterdam Sportsupport en veel andere organisaties werden er dagelijks activiteiten georganiseerd voor veel verschillende doelgroepen.

Naast actief tafeltennis werden er diverse congressen georganiseerd en was er een groots opgezet promodorp.

Lees meer »

EK Handbal Dames >19

EK Handbal Dames >19

De beste Europese handbaltalenten streden tijdens het EK Handbal voor vrouwen onder de 19 om de Europese titel. In het finaleweekend speelden de beste handballers uit Europa in Topsportcentrum Rotterdam en vonden er in elke speelstad verschillende clinics, activiteiten, congressen, (bij) scholingen en andere activiteiten plaats.


Facts & figures
Aantal bezoekers: 3.800

Lees meer »

EK Dressuur

EK Dressuur

Het EK Dressuur in het Kralingse Bos in 2011 was een prachtig paardensportevenement in City of Sports Rotterdam. Het jaarlijks terugkerende CHIO werd al eerder uitgeroepen tot beste Internationale Outdoor Dressuurevenement. Daarnaast hebben de klinkende overwinningen van de Nederlandse dressuurruiters tijdens belangrijke kampioenschappen de afgelopen jaren ervoor gezorgd dat Nederland een hoofdrol speelt in de internationale dressuursport. Hierdoor was Rotterdam bijna een vanzelfsprekende locatie voor dit EK!

Het kampioenschap werd gehouden op de gebruikelijke  locatie in het Kralingse Bos waar tevens een week later het CHIO Rotterdam plaatsvond. De Nederlandse successen tijdens het EK Dressuur zorgden ervoor dat dit prachtige evenement prachtig afgesloten werd.

Lees meer »

EK Zitvolleybal

EK Zitvolleybal

De beste Europese zitvolleyballers waren van 9 t/m 15 oktober te bewonderen tijdens het EK Zitvolleybal 2011 in het Rotterdam Topsportcentrum!

 

Lees meer »

EK Boksen dames

EK Boksen dames

Tijdens het EK Boksen voor dames vielen maar liefst twee Nederlandse dames in de prijzen! Met het Goud voor Marichelle de Jong in de klasse -69 kg en het Zilver voor Nouchka Fontijn in de klasse -75 kg werd Rotterdam wederom als boksstad op de kaart gezet.


Facts & figures
Aantal bezoekers: 1.800

Nederlands succes
Goud voor Marichelle de Jong (-69 kg)
Zilver voor Nouchka Fontijn (-75 kg)

Lees meer »

WK squash

WK squash

In 2011 was het prachtige Nieuwe Luxor Theater het decor voor de WK Squash voor zowel dames als heren. Op het podium van het fameuze theater in de havenstad werd een volledig glazen squashbaan opgebouwd. De voorrondes (28 oktober t/m 2 november) vonden plaats bij squashvereniging Victoria.

Medio 2010 werd al bekend dat Nederland in 2011 voor het eerst in de geschiedenis als gastheer zou opdreden van het gecombineerde WK voor dames en heren. Het tiendaagse evenement kende een totale prijzenpot van ruim vierhonderdduizend Amerikaanse dollars. Een record. Nooit eerder werd er zoveel geld uitgekeerd tijdens een squashtoernooi.


Facts & figures
Aantal bezoekers: 7.500

Lees meer »

EK Honkbal 2012

EK Honkbal 2012

Van 7 tot en met 16 september werd in Rotterdam het Europees Kampioenschap Honkbal 2012 gespeeld.

Lees meer »

WK BMX

WK BMX

Van 23 tot en met 27 juli 2014 streden in Ahoy 's werelds beste BMX'ers om titels en eremetaal tijdens deze Wereldkampioenschappen BMX. Ongeveer 250 elite en 2.500 internationale challenge rijders maakte Rotterdam in juli tot dé BMX hoofdstad van de wereld. En er was meer te beleven tijdens het WK. Zo was er een BMX-museum, BMX-bioscoop en een Expo waarin je onder andere kon oefenen op een mobiele BMX baan.Aantal bezoekers: +/- 32.000

Podiumplekken:

26 juli

Elite mannen:
1  Sam WILLOUGHBY
2  Corben SHARRAH
3  Joris DAUDET  

Elite vrouwen:
1  Laura SMULDERS 
2  Caroline BUCHANAN 
3  Mariana PAJON

Mannen junioren:
1  Niek KIMMANN
2  Collin HUDSON 
3  Brandon TE HIKO  

Vrouwen junioren:
1  Sandie THIBAUT
2  Domenica Michelle AZUERO GONZALEZ 
3  Shealen RENO

27 juli

Elite mannen:
1  Sam WILLOUGHBY
2  Tory NYHAUG
3  Tre WHYTE  

Elite vrouwen:
1  Mariana PAJON
2  Alise POST
3  Laura SMULDERS  

Mannen junioren:
1  Niek KIMMANN
2  Sean GAIAN
3  Romain RACINE

Vrouwen junioren:
1  Domenica Michelle AZUERO GONZALEZ
2  Shealen RENO
3  Tatiana KAPITANOVA

Mediaaandacht:
-        179 media accreditaties

-        Aanwezige pers van het ANP maar ook AD, Telegraaf, NRC, Trouw en diverse internationale kranten en tijdschriften.
- Zondag 27 juli, 1,5 uur Live op NOS

Lees meer »
Deze website maakt gebruik van cookies

Wij zijn wettelijk verplicht toestemming te vragen voor het gebruik van cookies. De website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en te optimaliseren. De cookies bewaren geen persoonsgegevens en zijn dus niet aan een individu te koppelen.

Nee, ik geef geen toestemming